Rogale mamy

Składniki

  • Ciasto
    • 1 jajo
    • ½ kg mąki
    • 1 szkl. mleka
    • ½ kostki margaryny
    • ½ kostki drożdży
    • 1 łyżka cukru lub cukier waniliowy
    • szczypta soli
  • Nadzienie
    • marmolada
    • dżem
    • czekolada

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Wbijamy jajko. Mleko wlewamy do garnuszka, podgrzewamy a następnie roztapiamy w nim margarynę. W lekko przestudzonym płynie rozpuszczamy drożdże, ważne żeby nie było za gorące tylko letnie tak aby tylko rozprowadzić drożdże. Następnie wlewamy do mąki, mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.  

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy w formę dużego kola na grubość ok. 5 mm. Taki placek kroimy nożem jak tort na 8 lub 16 trójkątów wszystko zależy jak duże chcemy rogaliki. Na każdy trójkąt wykładać po łyżeczce dżemu, marmolady lub kostkę czekolady, zwijać od podstawy do wierzchołka. Po zwinięciu nadawać kształt rogalika. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem wierzch rogalików posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 15 – 20 minut w temp. 180ºC, aż rogaliki ładnie się zarumienią.  Gotowe rogaliki można posypać cukrem pudrem.