Maxi King White

Składniki

  • 400 g herbatników petit
  • 510 g masy kajmakowej

Mleczny krem

  • 250 g masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 3 szkl. mleka w proszku
  • 400 g serka waniliowego np. Danio

Polewa

  • 200 g białej czekolady
  • ⅓ szkl. śmietany kremówki lub ¼ szkl. mleka
  • 150 g orzeszków ziemnych solonych

Sposób przygotowania

Mleczny krem

Masło utrzeć z cukrem. Następnie na przemian dodawać mleko w proszku i serek waniliowy. Utrzeć na gładki krem.

W formie (24×37 cm) wyłożonej papierem do pieczenia dno wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki rozsmarować połowę kremu i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na nie wyłożyć masę kajmakową i znów przykryć herbatnikami. Następnie wyłożyć pozostaly krem i ostatnią już warstwę herbatników. Na wierzch przygotować polewę.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wraz ze śmietaną lub mlekiem na gładko. Dodajemy posiekane orzeszki, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta.

Chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje dnia następnego.